Trzoda
W żywieniu świń bardzo ważną rolę odgrywa zaopatrzenie w białko, w którym muszą być dostarczone niezbędne aminokwasy - najważniejsza jest lizyna, która powinna zawsze być w odpowiednim stosunku do energii w paszy. Obok uwarunkowań genetycznych i technologiczno-środowiskowych z dobrostanem włącznie, żywienie świń wymaga w miarę dokładnego określenia potrzeb na składniki pokarmowe potrzebnych do zaspokojenia bytowania i produkcji. Dotyczy to głównie:
- poziomu białka,
- aminokwasów egzogennych,
- składników mineralnych i witamin oraz
- energii.
Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy wykorzystują tylko te składniki, które otrzymają bezpośrednio w paszy więc należy zadbać o to aby pasza oraz składniki w niej zawarte były wysokiej jakości.
Nowinki w żywieniu trzody chlewnej
Kliknij w obrazek aby otworzyć pełen opis produktu.
MPU STARTER PW4% NEKROZY
MAXCARE PT3% NEKROZY
|
|
|
Nekroza
Zespół martwicy uszu świń (parcine nekrotic ear syndrome – PNES) zwana też martwicą uszu lub dawniej wrzodziejącą spirochetozą świń.
Jest choroba głównie warchlaków ale nie leczona staje się poważnym problemem w okresie tuczu.
Charakteryzuje się jednostronną lub obustronną martwicą różnych obszarów małżowiny, lecz naj częściej jej szczytu oraz tylnego brzegu górnej części. Jednocześnie pojawia się na boku martwica skory przypominająca gojącą się ranę skóry.
Nekroza u świń w późniejszym etapie jest przyczyną pojawienia się kanibalizmu. Jest to efekt krwawień z miejsc martwiczych skóry.
Trouw Nutrition Polska wprowadził na rynek innowacyjne produktu które w początkowej fazie wystempowania Nekrozy nie pozwalają na jej rozwój i łagodzą objawy w późniejszych bardziej zaawansowanych fazach. Produkty te są efektem długoletnich badaniach w Polsce i na całym świecie.
|
|
|
|
|
Łagodzi skutki nadpobudliwości i agresji u swiń |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|